BERGENIA
nowa odmiana gruszy Grzegorza Pagacza
Odmiana: ‘BERGENIA’
Pochodzenie: mutant odmiany ‘Nojabrskaja vel Xenia’, znaleziony w sadzie G. Pagacza
Miejsce wyhodowania: Biała Rządowa, Polska
Status rejestrowy: oryginalna
Właściwości użytkowe
Owoce tej odmiany wyróżniają się doskonałymi walorami konsumpcyjnymi i handlowymi. ‘Bergenia’ charakteryzuje się wyjątkowo długim okresem rozpadu miąższu, co znacząco wydłuża jej przydatność przechowalniczą i handlową. Dodatkowo posiada wysoki indeks cukrowo-kwasowy oraz intensywny smak i aromat, co czyni ją jedną z najbardziej atrakcyjnych odmian na rynku.
Wieloletnie, szczegółowe obserwacje tej odmiany w naszym gospodarstwie pozwoliły na jej skuteczne wprowadzenie do handlu zarówno w kraju, jak i za granicą. ‘Bergenia’ jest jedną z najbardziej konkurencyjnych odmian konsumpcyjnych w porównaniu do propozycji innych producentów. Z perspektywy konsumenta doskonale sprawdza się zarówno do spożycia na surowo, jak i do przetwórstwa kulinarnego – jako składnik deserów, przetworów i marynat.
Jej intensywny smak i aromat wyróżniają ‘Bergenię’ na tle innych odmian i zostały docenione zarówno przez konsumentów, jak i handlowców na rynku krajowym oraz międzynarodowym.
.Opis morfologiczny
CZYTAJ WIĘCEJ
Jonagold Pagacz
Odmiana autorska jabłoni Grzegorza Pagacza
Odmiana: ‘Pagacz’
Pochodzenie: mutant odmiany ‘Jonagold’
Miejsce wyhodowania: Biała Rządowa, Polska, G. Pagacz
Status rejestrowy: oryginalna, chroniona
Właściwości użytkowe
Odmiana deserowa, wielkoowocowa o stosunkowo dużych owocach w stosunku do innych odmian dostępnych na rynku, o bardzo wysokich walorach handlowych (długi okres przechowalnictwa, przy zachowaniu specjalistycznych warunków magazynowania) oraz konsumpcyjnych – wysoka ekstrakcja (smak, aromat, zapach) wyróżnia ją na tle innych mutantów z grupy Jonagoldów.
Owoce o aromatycznym, zwięzłym miąższu w smaku bardzo zbliżonym do odmiany Red Prince, należącej do tej samej grupy. Odmiana ceniona przez konsumentów za wyrazisty smak i długi okres dostępności na rynku detalicznym.
Opis morfologiczny
CZYTAJ WIĘCEJ