Autorskie odmiany chronione gruszy i jabłoni

BERGENIA

nowa odmiana gruszy Grzegorza Pagacza

Odmiana: ‘BERGENIA’
Pochodzenie: mutant odmiany ‘Nojabrskaja vel Xenia’, znaleziony w sadzie G. Pagacza
Miejsce wyhodowania: Biała Rządowa, Polska
Status rejestrowy: oryginalna

.

Właściwości użytkowe

Owoce tej odmiany wyróżniają się doskonałymi walorami konsumpcyjnymi i handlowymi. ‘Bergenia’ charakteryzuje się wyjątkowo długim okresem rozpadu miąższu, co znacząco wydłuża jej przydatność przechowalniczą i handlową. Dodatkowo posiada wysoki indeks cukrowo-kwasowy oraz intensywny smak i aromat, co czyni ją jedną z najbardziej atrakcyjnych odmian na rynku.

Wieloletnie, szczegółowe obserwacje tej odmiany w naszym gospodarstwie pozwoliły na jej skuteczne wprowadzenie do handlu zarówno w kraju, jak i za granicą. ‘Bergenia’ jest jedną z najbardziej konkurencyjnych odmian konsumpcyjnych w porównaniu do propozycji innych producentów. Z perspektywy konsumenta doskonale sprawdza się zarówno do spożycia na surowo, jak i do przetwórstwa kulinarnego – jako składnik deserów, przetworów i marynat.

Jej intensywny smak i aromat wyróżniają ‘Bergenię’ na tle innych odmian i zostały docenione zarówno przez konsumentów, jak i handlowców na rynku krajowym oraz międzynarodowym.

.

Opis morfologiczny

CZYTAJ WIĘCEJ
      • drzewo rośnie średnio silnie, tworzy bogato ulistnioną, piramidalną koronę;
      • owoc duży, wydłużony, symetryczny, wypukły;
      • skórka dość gruba, chrupiąca, barwa zasadnicza jest niewidoczna, cały owoc pokrywa złoto-brązowe ordzawienie; w niektóre lata od strony nasłonecznionej widoczny jest czerwonawy rumieniec; przetchlinki są średniej wielkości, brązowawe, liczne rozsiane po całej powierzchni owocu;
      • szypułka średniej długości i grubości lub cienka, prosta lub lekko wygięta, skośnie osadzona w płytkim, wąskim zagłębieniu
      • kielich średniej wielkości lub duży najczęściej półotwarty o krótkich, wąskich i wzniesionych działkach; zagłębienie kielichowe płytkie i wąskie lub średniej szerokości, pofałdowane z brązowo-złotym ordzawieniem;
      • miąższ jasnokremowy, drobnoziarnisty, chrupiący, soczysty, słodki, z lekką, kwaskowatą nutą; nieliczne komórki kamienne znajdują się w okolicy gniazda nasiennego;
      • dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w drugiej połowie września, a w niektóre lata na początku października, nie osypują się przed zbiorem. Mogą długo wisieć na drzewie aż do osiągnięcia dojrzałości konsumpcyjnej;

Bergenia - nowa odmiana autorska gruszy Grzegorza Pagacza

Jonagold Pagacz

Odmiana autorska jabłoni Grzegorza Pagacza

Odmiana: ‘Pagacz
Pochodzenie: mutant odmiany ‘Jonagold’
Miejsce wyhodowania: Biała Rządowa, Polska, G. Pagacz
Status rejestrowy: oryginalna, chroniona

.

Właściwości użytkowe

Odmiana deserowa, wielkoowocowa o stosunkowo dużych owocach w stosunku do innych odmian dostępnych na rynku, o bardzo wysokich walorach handlowych (długi okres przechowalnictwa, przy zachowaniu specjalistycznych warunków magazynowania) oraz konsumpcyjnych – wysoka ekstrakcja (smak, aromat, zapach) wyróżnia ją na tle innych mutantów z grupy Jonagoldów.

Owoce o aromatycznym, zwięzłym miąższu w smaku bardzo zbliżonym do odmiany Red Prince, należącej do tej samej grupy. Odmiana ceniona przez konsumentów  za wyrazisty smak i długi okres dostępności na rynku detalicznym.

Opis morfologiczny

CZYTAJ WIĘCEJ
  • drzewo rośnie silnie, tworzy koronę szeroko stożkowatą, średnio zagęszczoną o zwisających konarach;
  • owoc duży lub bardzo duży, kulisto-stożkowaty, przy kielichu lekko żebrowany;
  • skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonkawożółta lub żółta, niekiedy z delikatnym ordzawieniem przy zagłębieniu szypułkowym, na znacznej powierzchni pokryta ciemnym, purpurowo-czerwonym jednolitym rumieńcem, na którym widoczne są delikatne ciemniejsze prążki;
  • przetchlinki liczne, duże;
  • szypułka średnio długa lub długa, średniej grubości; zagłębienie szypułkowe średnio szerokie lub szerokie i głębokie, czasami intensywnie zielone, niekiedy z delikatnym ordzawieniem;
  • miąższ kremowy lub żółtawy, soczysty, zwięzły, aromatyczny, słodko-kwaskowaty; dojrzałość zbiorcza owoców ostatnia dekada IX lub początek X, dojrzałość konsumpcyjna od XI; a dostępność handlowa nawet do VI następnego roku.
.

 

Złoty Medal WorldFood Poland 2025 dla Jonagold Pagacz

Jonagold Pagacz - autorska odmiana jabłoni

 

zobacz pełną galerię