Czereśnie

O czereśni słów kilka

Skąd pochodzą i jak je uprawiamy?

Historia czereśni sięga czasów starożytnych. Uważa się, że Lukullus (jeden z wodzów armii starożytnego Rzymu) w pierwszej połowie I wieku p.n.e przywiózł do Rzymu drzewko czereśni z jednej z wypraw, co zapoczątkowało szersze zainteresowanie i uznanie tą rośliną. Od tego czasu wyhodowano wiele nowych odmian tego gatunku, które modyfikowane są do dziś, w celu uzyskania coraz to lepszych paramentów produkcyjnych i konsumpcyjnych.

Czereśnie należą do grupy pestkowców, zróżnicowane są pod względem smaku, wielkości, barwy, czy konsystencji. Do dziś znane jest około 1000 odmian czereśni. Wyróżnia się zasadniczo dwie grupy odmian rodzących owoce, tzw. „sercówki” i „chrząstki”. Pierwsze mają miękki, soczysty miąższ, drugie cechuje wyższa jędrność, zwarty miąższ oraz zwiększona odporność podczas transportu.  Owoce mogą mieć barwy od żółtej, czerwonej, do wręcz karminowo-bordowej, która jest najbardziej poszukiwana i ceniona jest przez konsumentów.

Okres dojrzewania pierwszych czereśni przypada na maj, to tzw. „majówki”, których owoce są korelatywnie małe i mniej smaczne w stosunku do odmian późniejszych.

Owoce czereśni składają się w 80% z wody, jednak w ich składzie występuje wiele związków  mineralnych takich jak błonnik, węglowodany, niacyna,  flawonoidy, antyoksydanty, podnoszące jedynie ich właściwości prozdrowotne. Ich spożycie neutralizuje działanie wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia oraz ma działanie odkwaszające dla naszego organizmu. Są bogatym źródłem witaminy C i A, oraz witamin z grupy B. Owoce są niskokaloryczne, cenione za walory smakowe i są zaliczane do najbardziej wartościowych wobec wszystkich owoców.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czereśnie w naszym gospodarstwie produkowane są od lat 90-tych. Od samego początku naszym priorytetem było poszukiwanie nowych, konkurencyjnych odmian, które jakością zaskoczą potencjalnych klientów. Wieloletnie doświadczenie w uprawie owoców pozwoliło nam wyspecjalizować się w osiąganiu najwyższej jakości produkcji. Obecnie nasza uprawa zajmuje około 3 ha całości powierzchni gospodarstwa.  Jest jedną z najnowocześniejszych oraz innowacyjnych produkcji w kraju.

Całość uprawy znajduje się pod systemem zabezpieczeń, chroniącym przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi (tj. deszcz, grad, wiatr, czy zbyt duże nasłonecznienie) – „Futura Plus” firmy Frustar. Całość produkcji posiada innowacyjny system zraszania podkoronowego, co pozwala w pełni dostarczyć odpowiedni bilans wodny w całym okresie produkcji owoców. Materiał nasadzeniowy został sprowadzony z Holandii na podkładce karłowej typu Gisele 5. Odpowiedni dobór podkładek oraz zdrowotność drzewek jest jednym z czynników determinujących wysoką jakość. Wszystkie wymienione czynniki mają znamienny wpływ również na osiągnięcie najwyższej jakości produkcji, do której przywiązujemy największą wagę.

Osiągnięcie najlepszej jakości produkcji wyróżnia nas wśród innych producentów – zarówno w kraju jak i za granicą.
Główne odmiany produkowane na naszej plantacji to Vanda, Summit, Kordia i Regina.

.

VANDA

Pierwsza wśród czereśni

Vanda – zajmuje około 10% produkcji aktualnych upraw. Jest to nowa odmiana, powstała z krzyżówki Van i Kordia. Odmiana bardzo popularna w całej Europie, jej zaletą jest mniejsza podatność na pękanie, oraz wysoki współczynnik produktywności w stosunku do innych odmian produkcyjnych. Jej zbiór przypada na 4-5 tydzień dojrzewania czereśni, tj. pierwsza dekada lipca.

Jest to pierwsza odmiana rozpoczynająca zbiory czereśni w naszej uprawie. Owoce są duże o ciemno-czerwonej barwie, dorastające nawet do 30 mm średnicy i wadze około 10 g/sztuka. Ceniona przez konsumentów za wyrazisty smak i ogólne wrażenia sensoryczne (jedna z pierwszych bardzo dużych czereśni typu chrząstek dostępnych w tym czasie na rynku).

.

SUMMIT

Winno-słodka bohaterka drugich zbiorów

Summit – owoce tej odmiany cechują się dużymi rozmiarami, szerokosercowate z charakterystycznym czubkiem o jaskrawoczerwonym zabarwieniu. Rozmiar owoców waha się miedzy 30-32 mm średnicy i wadze dochodzącej nawet do 13 gram/sztuka.

Odmiana ta jest drugą w kolejności odmianą zbieraną w czasie sezonu produkcyjnego. Jej zbiór przypada na 5-6 tydzień dojrzewania czereśni, co przypada na drugą połowę lipca. Summit charakteryzuje się winno-słodkim smakiem oraz jaskrawoczerwonym, soczystym miąższem.

.

KORDIA

Wyrazista i przyciągająca spojrzenia

Kordia – odmiana charakteryzująca się bardzo dużymi, sercowatymi owocami, o ciemnokarminowym odcieniu. Wybierana przez konsumentów za wyrazisty smak i fenomenalny wygląd. Jest jedną z  najbardziej cenionych i  rozpoznawalnych odmian czereśni, zarówno w kraju jak i za granicą.

Wielkość owoców waha się w przedziale 30-33 mm średnicy, dorastając nawet do 15 gram/sztuka, co wyróżnia ją w stosunku do innych czereśni typu chrząstek. Zbiór tej odmiany przypada na 7-8 tydzień dojrzewania czereśni, tj. połowa lipca, początek sierpnia. Odmiana ta zajmuje około 60% całości upraw czereśni w naszym gospodarstwie

.

REGINA

Wyrazista i ostatnia w letnich zbiorach

Regina – jest jedną z najpóźniejszych czereśni typu chrząstek, uprawianych na naszej plantacji. Jej zbiór kończy sezon czereśniowy w naszym gospodarstwie i przypada na 8-9 tydzień dojrzewania czereśni, to jest końcówka lipca, początek sierpnia.

Regina należy do jednych z najpóźniejszych odmian produkcyjnych, charakteryzuje się bardzo soczystym ciemokarminowym miąższem, bardzo wyrazistym smakiem w stosunku do innych późnych odmian czereśni. Szczególnie ceniona przez konsumentów za korelatywnie długi czas dostępu produktu oraz bardzo wysokie walory przechowalnicze. W naszym gospodarstwie zajmuje około 30% całej powierzchni upraw czereśni.

.

Zobacz pełną galerię