Historia i Nowoczesna Uprawa Czereśni
w Sadzie SmaczneOwoce.pl – Historia Pełna Smaku
Historia czereśni sięga czasów starożytnych. Według przekazów Lukullus, jeden z dowódców armii starożytnego Rzymu, w pierwszej połowie I wieku p.n.e. przywiózł do Rzymu drzewko czereśni z jednej ze swoich wypraw. Wydarzenie to zapoczątkowało rosnące zainteresowanie uprawą tej rośliny. Na przestrzeni wieków wyhodowano wiele nowych odmian czereśni, które do dziś są modyfikowane w celu uzyskania lepszych parametrów zarówno pod względem produkcji, jak i walorów konsumpcyjnych.
Czereśnie należą do grupy pestkowców i wykazują dużą różnorodność pod względem smaku, wielkości, barwy oraz konsystencji miąższu. Obecnie znanych jest około 1000 odmian, z których wyróżnia się dwie podstawowe grupy: sercówki i chrząstki. Pierwsza z nich charakteryzuje się miękkim, soczystym miąższem, natomiast druga wyróżnia się większą jędrnością, zwartą strukturą oraz wyższą odpornością na transport. Owoce mogą mieć barwę od żółtej przez różne odcienie czerwieni aż po intensywnie bordową, uznawaną za najbardziej pożądaną przez konsumentów.
Pierwsze czereśnie dojrzewają w maju i są określane mianem „majówek”. Owoce tych wczesnych odmian są zazwyczaj mniejsze i mniej intensywne w smaku w porównaniu do późniejszych odmian letnich.
Czereśnie składają się w około 80% z wody, jednak ich wartość odżywcza jest znacznie większa. Są bogatym źródłem błonnika, węglowodanów, niacyny, flawonoidów oraz antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na organizm, neutralizując działanie wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia oraz działając alkalizująco. Owoce te zawierają również duże ilości witaminy C i A oraz witaminy z grupy B. Dzięki niskiej kaloryczności oraz wyjątkowym walorom smakowym, czereśnie uznawane są za jedne z najcenniejszych owoców w diecie.
Czereśnie w Gospodarstwie SmaczneOwoce.pl
Uprawa czereśni w naszym gospodarstwie rozpoczęła się w latach 90. Od samego początku naszym priorytetem było poszukiwanie nowych, konkurencyjnych odmian, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Wieloletnie doświadczenie pozwoliło nam wyspecjalizować się w produkcji owoców najwyższej jakości. Obecnie uprawa czereśni zajmuje około 3 hektary i należy do najnowocześniejszych oraz najbardziej innowacyjnych w kraju.
Cała plantacja znajduje się pod systemem zabezpieczeń „Futura Plus” firmy Frustar, który chroni drzewa przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, takimi jak deszcz, grad, silny wiatr czy nadmierne nasłonecznienie. Ponadto, wykorzystujemy nowoczesny system zraszania podkoronowego, który zapewnia optymalny bilans wodny w całym cyklu wegetacyjnym.
Materiał nasadzeniowy sprowadzono z Holandii, a drzewa rosną na podkładce karłowej Gisela 5. Odpowiedni dobór podkładek oraz ich zdrowotność stanowią kluczowe czynniki wpływające na jakość plonów. Wprowadzone innowacyjne rozwiązania pozwalają nam nieustannie podnosić standardy uprawy i dostarczać owoce najwyższej jakości.
Dzięki dbałości o każdy etap produkcji nasza plantacja wyróżnia się zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym. Główne odmiany uprawiane w naszym gospodarstwie to Vanda, Kordia i Regina – cenione za doskonałe walory smakowe, atrakcyjny wygląd oraz wysoką trwałość.
.VANDA
Pierwsza wśród czereśni
Vanda – zajmuje około 10% produkcji aktualnych upraw. Jest to nowa odmiana, powstała z krzyżówki Van i Kordia. Odmiana bardzo popularna w całej Europie, jej zaletą jest mniejsza podatność na pękanie, oraz wysoki współczynnik produktywności w stosunku do innych odmian produkcyjnych. Jej zbiór przypada na 4-5 tydzień dojrzewania czereśni, tj. pierwsza dekada lipca.
Jest to pierwsza odmiana rozpoczynająca zbiory czereśni w naszej uprawie. Owoce są duże o ciemno-czerwonej barwie, dorastające nawet do 30 mm średnicy i wadze około 10 g/sztuka. Ceniona przez konsumentów za wyrazisty smak i ogólne wrażenia sensoryczne (jedna z pierwszych bardzo dużych czereśni typu chrząstek dostępnych w tym czasie na rynku).
.KORDIA
Wyrazista i przyciągająca spojrzenia
Kordia – odmiana charakteryzująca się bardzo dużymi, sercowatymi owocami, o ciemnokarminowym odcieniu. Wybierana przez konsumentów za wyrazisty smak i fenomenalny wygląd. Jest jedną z najbardziej cenionych i rozpoznawalnych odmian czereśni, zarówno w kraju jak i za granicą.
Wielkość owoców waha się w przedziale 30-33 mm średnicy, dorastając nawet do 15 gram/sztuka, co wyróżnia ją w stosunku do innych czereśni typu chrząstek. Zbiór tej odmiany przypada na 7-8 tydzień dojrzewania czereśni, tj. połowa lipca, początek sierpnia. Odmiana ta zajmuje około 60% całości upraw czereśni w naszym gospodarstwie
.REGINA
Wyrazista i ostatnia w letnich zbiorach
Regina – jest jedną z najpóźniejszych czereśni typu chrząstek, uprawianych na naszej plantacji. Jej zbiór kończy sezon czereśniowy w naszym gospodarstwie i przypada na 8-9 tydzień dojrzewania czereśni, to jest końcówka lipca, początek sierpnia.
Regina należy do jednych z najpóźniejszych odmian produkcyjnych, charakteryzuje się bardzo soczystym ciemokarminowym miąższem, bardzo wyrazistym smakiem w stosunku do innych późnych odmian czereśni. Szczególnie ceniona przez konsumentów za korelatywnie długi czas dostępu produktu oraz bardzo wysokie walory przechowalnicze. W naszym gospodarstwie zajmuje około 30% całej powierzchni upraw czereśni.
.