Jabłoń - Malus mill
Od czego się zaczęło?
Gatunek towarzyszący od początku istnienia rodzaju ludzkiego. W starożytności owoc jabłoni był symbolem niezgody pomiędzy Afrodytą i Herą, później symbolem pokusy, kiedy to Ewa ofiarowała owoc Adamowi. Jabłku zawdzięczamy miedzy innymi prawo ciążenia grawitacyjnego czy zobrazowaniu wielkości atomu. Owoc towarzyszący człowiekowi od samego początku należy do rodziny różowatych (rosaceae), występuje powszechnie w strefie klimatu umiarkowanego. Znane jest około 25 dziko rosnących gatunków jabłoni. Drzewo lub krzew o owocu jabłkowatym potocznie nazywane jabłkiem.
Jabłoń domowa (malus domestica borkh) jest antropofitem, zadomowionym gatunkiem uprawnym przez stulecia krzyżowanym w celu osiągniecia najlepszych walorów zarówno produkcyjnych jak i konsumpcyjnych.
Dziś jabłoń to gatunek wielu odmian cenionych przez konsumentów i producentów w zależności od indywidualnych kryteriów wizualnych oraz smakowych. Mnogość odmian determinuje szerokie spektrum konsumenckie tego gatunku. Obecnie produkcja jabłoni opiewa głównie o odmiany wysokotowarowe, o wysokiej produktywności i wizualnych walorach, gdzie konsument decyduje która z odmian najbardziej odpowiada jego gustom smakowym.
.GALA
Popularna i lubiana
Odmiana: ‘Gala’
Pochodzenie: ‘Kidd’s Orange Red’ x ‘Golden Delicious’
Miejsce wyhodowania: Greytown, Nowa Zelandia
Status rejestrowy odmiany: oryginalna
Rok wpisania do Rejestru Odmian: 12.06.1992
Odmiana deserowa, mimo stosunkowo małego rozmiaru owoców, zdobyła bardzo szerokie grono wielbicieli na całym świecie. Owoce cechują się wyrazistym smakiem, wyjątkowo lubiane (w szczególności przez dzieci). Gala chętnie tworzy nowe klony, co przekłada się na wizualny wygląd owoców, głównie ich intensywność ubarwienia oraz faktury. Odmiana ta zajmuje około 44% ogólnej produkcji w naszym gospodarstwie.
Opis morfologiczny:
– drzewo rośnie średnio silnie, tworzy koronę szeroko stożkowatą, średnio zagęszczoną;
– owoc średniej wielkości lub duży, stożkowaty lub kulisto-stożkowaty, regularny, wyraźnie żebrowany przy kielichu;
– skórka gładka, lśniąca, zielonkawo-żółta, pokryta pomarańczowo-czerwonym, paskowano-marmurkowym rumieńcem;
– miąższ ścisły, kruchy, soczysty, drobnoziarnisty, słodki, z delikatnym aromatem Koksy Pomarańczowej i Red Delicious’a.
Red Jonaprince
Odmiana znana, ceniona i chętnie wybierana
Odmiana: ‘Red Jonaprince’ (syn. ‘Wilton’s Red Jonaprince’, ‘Wiltons’)
Pochodzenie: mutant odmiany ‘Jonagold’
Miejsce wyhodowania: Belgia
Status rejestrowy: oryginalna
Rok wpisania do rejestru: 24.01.2003 (ochrona do 31.12.2023 roku)
Odmiana deserowa, triploidalna, wielkoowocowa. W chłodni z kontrolowaną atmosferą można je przechować przez długi czas. Znana i ceniona odmiana z grupy Jonagoldów, chętnie wybierana przez konsumentów. Jest jedną z najczęściej występujących odmian w sprzedaży detalicznej, głównie na rynku europejskim. Swoim wyrazistym smakiem wyjątkową chrupkością, podbiła rynek konsumencki w kraju jak i w całej Europie. Obecnie produkcja owoców tej odmiany to około 43% całości produkcji w naszym gospodarstwie.
Opis morfologiczny:
‑ drzewo rośnie silnie, tworzy koronę szeroko stożkowatą, średnio zagęszczoną o zwisających konarach;
‑ owoc duży lub bardzo duży, kulisto-stożkowaty, przy kielichu lekko żebrowany;
‑ skórka średniej grubości, gładka, tłustawa, zielonkawożółta lub kremowo-żółta, bez ordzawień, pokryta rozmytym, ciemnoczerwono-karminowym rumieńcem; przetchlinki szarawe, nieliczne;
‑ szypułka długa, zagłębienie szypułkowe szerokie i głębokie, czasami intensywnie zielone, niekiedy z lekkim ordzawieniem;
‑ kielich zamknięty, zagłębienie kielichowe dosyć szerokie i głębokie, lekko pofałdowane;
‑ miąższ kremowy, soczysty, średnio zwięzły, aromatyczny, słodko-kwaskowaty;
‑ dojrzałość zbiorcza owoców koniec IX lub początek X, dojrzałość konsumpcyjna od XI;
Golden Delicious Reinders
Aromatyczna i smaczna odmiana deserowa
Odmiana: ‘Golden Delicious Reinders’
Pochodzenie: mutant odmiany ‘Golden Delicious’
Miejsce wyhodowania: Helden, Holandia
Status rejestrowy: oryginalna
Rok wpisania do rejestru: 17.02.2005r.
Zimowa odmiana deserowa, bardzo dobrze znana zarówno przez handlowców jak i konsumentów. Jest jedna z wiodących odmian oferowanych w sprzedaży w wielu sieciach marketów zarówno w kraju jak i za granicą. Charakterystycznym smakiem, aromatem zdobyła uznanie wielu konsumentów na całym świecie. Owoce tej odmiany cieszą się popularnością zarówno w bezpośredniej konsumpcji jak i w przetwórstwie. W naszej firmie owoce tej odmiany produkowane są od ponad 20 lat i obecnie stanowią około 5% całości produkcji.
Opis morfologiczny:
– drzewo charakteryzuje się silnym wzrostem w pierwszych latach po posadzeniu; korona jest lekko wzniesiona, kulista, średnio zagęszczona;
– owoc średniej wielkości, kulisto-stożkowaty, lekko żebrowany głównie w części przykielichowej;
– skórka sucha, lekko błyszcząca, w czasie zbioru ma barwę zielonkawożółtą, która po dojrzeniu owocu zmienia się na złotożółtą, niekiedy na owocach pojawia się bardzo delikatny, łososiowy rumieniec;
– miąższ kremowożółty, zwięzły, soczysty, słodkawy, aromatyczny i bardzo smaczny;
– dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w połowie października, w chłodni przechowują się do kwietnia przy zachowaniu norm przechowalniczych dla tej odmiany.
PAGACZ
Szlachetna odmiana wśród jabłonii
Odmiana: ‘Pagacz’
Pochodzenie: mutant odmiany ‘Jonagold’
Miejsce wyhodowania: Biała Rządowa, Polska, G. Pagacz
Status rejestrowy: oryginalna, chroniona
Odmiana deserowa, triploidalna, smakiem zbliżona do „jonagoldów”, najbardziej przypominając Red Jonaprince. Zdecydowanym atutem tej odmiany jest bardzo regularne i intensywne zabarwienie koloru skórki, stanowiąc konkurencję dla innych jonagoldów. Jej wizualne walory powodują, że jest chętniej wybierana przez konsumenta. Charakteryzuje się bardzo dobrymi walorami przechowalniczymi o doskonałych właściwościach konsumpcyjnych. Mowa tu o równowadze kwasowo-cukrowej, twardości oraz właściwości miąższu. Obecnie odmiana ta zajmuje w naszej uprawie około 8% całości produkcji i sukcesywnie będzie powiększana. Jesteśmy jednymi w Polsce właścicielami odmiany oraz wszelkich praw licencyjnych, jak i jedynym producentem.
Opis morfologiczny:
‑ drzewo rośnie silnie, tworzy koronę szeroko stożkowatą;
‑ owoc duży lub bardzo duży, kulisto-stożkowaty;
‑ skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonkawożółta lub żółta, niekiedy z delikatnym ordzawieniem przy zagłębieniu szypułkowym, na znacznej powierzchni pokryta ciemnym, purpurowo-czerwonym jednolitym rumieńcem, co wyróżnia go na tle innych jonagoldów pod względem intensywności koloru skórki;
‑ miąższ kremowy lub żółtawy, soczysty, zwięzły, aromatyczny, słodko-kwaskowaty;
‑ dojrzałość zbiorcza owoców ostatnia dekada IX lub początek X, dojrzałość konsumpcyjna od XI.