O nas

prawie 100

LAT DOŚWIADCZENIA NA RYNKU SADOWNICZYM

34

HA POWIERZCHNI SADÓW

12

ODMIAN OWOCÓW

2

ODMIANY AUTORSKIE

Wszystko rozpoczęło  się jeszcze w zeszłym stuleciu. Tradycja produkcji ogrodniczej naszej rodziny sięga okresu przedwojennego, kiedy to folwarczny sad pradziadków był jednym ze źródeł dochodów dość dużego majątku, specjalizującego się w produkcji rolnej. Na owe czasy ówczesny gospodarz był bardzo postępowym człowiekiem, jeśli chodzi o produkcje. Stawiał na nowe technologie upraw, nawożenie, melioracje oraz bartnictwo.

Fot.1. Lata 30., pasieka, w pobliżu przyfolwarczny sad rodzinny.

Wojna i czas okupacji niemieckiej bardzo mocno dotknęły naszą rodzinę, gdyż wszyscy brali czynny udział w walce z okupantem. Cała rodzina należała do AK, włącznie z dziećmi które czynnie pełniły funkcję łączników.


Fot.2. 1932 r., po prawej stronie Mama Tadeusza Pagacza (Babcia Grzegorza Pagacza)

Powojenne  realia  sprawiały ze dynamiczny rozwój był praktycznie nieosiągalny dla właścicieli ziemskich, którzy zostali uwłaszczeni i całą historię z sadownictwem musieliśmy rozpocząć na nowo. Wtedy to oficer Wojsk Polskich nestor Tadeusz, stwierdził iż produkcja ogrodnicza a dokładniej sadownictwo, to jego powołanie. Już przed wojną zasięgał nauk u ogrodników, którzy pełnili funkcje agronomów w dużych majątkach, tam zgłębiał tajniki produkcji oraz nabierał doświadczenie w produkcji owoców. Początkowo był to mały sad, a uprawiane odmiany jabłoni były już odmianami o bardzo wysokich walorach handlowych i stosunkowo innowacyjne na rynku krajowym. Pozwalały na dalszy rozwój oraz dynamikę produkcji.

 


Fot. 3-6. Ojciec Tadeusza Pagacza, lata 80., sad rodzinny.



Lata mijały, a w raz z nimi areał gospodarstwa sukcesywnie się powiększał z naciskiem na produkcje owoców najwyższej jakości. Wysoka produktywność i jakość owoców wyróżniała nas w stosunku do innych producentów. Ciągłe wdrażanie nowych technologii umożliwiło osiągniecie najlepszych  wyników, co budowało przez lata markę naszej produkcji, czyniąc nas rozpoznawalnych zarówno w kraju jak i za granicą.

Dziś marka Smaczneowoce to dzieło 4 pokoleń, ciężkiej pracy i determinacji całej rodziny w osiągnieciu jak najlepszych rezultatów wyróżniających nas w stosunku do innych producentów. Obecnie gospodarstwo zajmuje obszar 34 ha, na których uprawia się jabłonie, grusze oraz czereśnie. Nasza produkcja idzie z duchem czasu a najnowocześniejsze rozwiązania pozwalają nam na wysoką efektywność upraw. Tradycja i duży nacisk na innowacje oraz wzorce wypracowane przez lata czynią naszą manufakturę jedyną w swoim rodzaju, gdzie produkcja dopracowywana jest na każdym etapie wegetacji. Wszystko to wynika z miłości do roślin, która kultywowana jest od prawie 100 lat i sukcesywnie przekazywana jest na kolejne pokolenia.

 


Fot. 7. Obecni właściciele Smaczneowoce.pl – Tadeusz Pagacz (po prawej) i Grzegorz Pagacz.